Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Tenk brannsikkerhet i båt

Brann i båt

I en båt med trang innredning og lite plass kan en brann få store konsekvenser. Det er viktig å tenke brannsikkerhet før man legger fra kai, midtfjords kan det være for sent.

 

I fritidsbåter er det viktig å sørge for tidlig varsling og rask tilgang til slokkeutstyr i tilfelle brann.  

Kombinasjonen lettantennelige materialer og brannfarlig væsker og gasser, gjør at det kan stå om sekunder når det først begynner å brenne ombord. Begrensede rømningsmuligheter fører i tillegg til at situasjonen raskt blir kritisk for de som er ombord, enten båten er til sjøs eller ligger fortøyd i en havn som gjerne er tettpakket med båter.

Tenk brannsikkerhet også i båt

Det er mye som kan gjøres for å sikre fritidsbåten mot brann. I en båt med liten plass og trang innredning kan en brann få store konsekvenser. Det er viktig å tenke brannsikkerhet før man legger fra kai, midtfjords kan det være for sent.

Brann kan også oppstå mens man er fortøyd i en tettpakket havn. Ha derfor en plan for rask evakuering, dersom det tar fyr i en nabo båt. Ombord i båt gjelder også vanlig forsiktighet og årvåkenhet ved bruk av fyrstikker, stearinlys og røyking.

Invester i egen sikkerhet til sjøs, her er noen tips for å unngå brann i båt                           

• monter røykvarsler
• søl ikke bensin eller olje
• gassanlegg, koke- og varmeapparater må installeres, kontrolleres og repareres av fagfolk
• installer eventuelt gassvarsler
• sjekk at elektriske apparater er i god stand og brukes på foreskrevet måte
• elektriske apparater for innendørs bruk må ikke brukes utendørs
• sjekk det elektriske anlegget
• pass særlig på at ledninger ikke er skadet
• kabel for tilkobling til båthavnas strømforsyning skal være beregnet på utendørs bruk (gummikabel) og være uten skader
• ildsfarlige væsker må oppbevares i godkjente kanner og sikres mot slingring
• ha alltid brannslokkingsapparat lett tilgjengelig i båten
• vær oppmerksom på lekkasjer
• stopp motoren og slokk sigaretter og åpen flamme før påfylling av bensin eller olje
• steng alle utløp for bensin, gass eller olje når turen er avsluttet
• vurder brannsikkerheten i gjestehavnen

Røykvarsler og brannslokker                                                                                    

Røykvarsler bør være obligatorisk.  Vi sover ikke tryggere i båten enn hjemme, og det er som regel røyken som tar flest liv i branner.  En båt har mindre rom volum og overtennes derfor svært raskt.  En røykvarsler kan varsle deg og dine i tide og hindre at liv går tapt, det kan stå om sekunder. I tillegg til røykvarsler bør også et brannslokkingsapparat være lett tilgjengelig.  For mange vil også et enkelt automatisk slokkeanlegg være en fornuftig investering.                          

Jevnlig vedlikehold av elektriske anlegg                                                                          

Mange av brannene i fritidsbåter skyldes som regel feil i elektriske anlegg eller lekkasjer i drivstoffanlegg som følge av dårlig vedlikehold av koblinger, ledninger og slanger.
For å redusere brannrisikoen i båt bør elektrisk anlegg og elektrisk utstyr være forskriftsmessig installert og blir brukt som forutsatt.  Kvalifisert kontroll, ettersyn og vedlikehold bør gjennomføres før ferieturen starter.

Det er også viktig å sjekke gjestehavnens regler for tilkobling og bruk av strøm.  Sjekk at jordfeilbryter i tilkoblingssøyle faktisk virker.  Bruk bare skjøteledning beregnet for utendørs bruk (gummikabel) og sjekk at kabel, kontakt og plugg er i god stand uten korrosjon og synlige skader. 

Ikke bruk "hjemmesnekrede" elektriske anlegg når du kobler deg til 230 volts strøm i gjestehavnene.  Feil i elektriske anlegg og feil bruk av elektriske produkter, står for nesten halvparten av alle branner i Norge.

Brannfare ved fylling av drivstoff

Ved fylling av drivstoff og drivstofflekkasjer kan det på kort tid oppstå eksplosjonsartede branner.  Det er viktig å tenke sikkerhet ved fylling av drivstoff. Unngå overfylling, slik at bensinen lekker ut i båten.  Løs bensintank skal tas opp på bryggen før fylling.   

Bensin er farligere enn diesel, men diesel er ikke ufarlig. Diesel som varmes opp, for eksempel som følge av lekkasje med stråle mot varme områder i motorrommet, kan også gi eksplosjonsartet brann.  Husk også at bensin- og gasslekkasjer i båt er farlig fordi gassen er tyngre enn luft og legger seg i bunnen av båten.

Gass krever forsiktighet

Bruk og oppbevaring av gass krever forsiktighet. Sørg alltid for å kontrollere at utstyret er montert slik at det ikke skades eller løsner.  Sjekk også rør og koblinger regelmessig slik at du unngår lekkasje.  Les bruksanvisningen før nytt utstyr tas i bruk og flasker byttes. Ved kjøp av brukt båt bør installasjoner og utstyr kontrolleres av kvalifisert personell.  Dersom det skulle oppstå lekkasje synker Propangass ned i bunnen av båten, derfor kan installasjon av en gassvarsler kan øke sikkerheten.

 

Med ønske om en branntrygg båtsesong

Nordre Follo Brannvesen IKS