På kort varsel, vil Brannvesenet kunne stille med en profesjonell Drone (RPAS) utstyrt med varmesøkende kamera og et kraftig zoom objektiv som kan benyttes til alle former for søk og redning
 

Dronen er av typen DJI  MATRICE 300 RTK https://www.dji.com/no/matrice-300 (M300)
Tidligere benyttet vi "første/andre generasjons" drone - MATRICE 200/210. Vår erfaringene med "tredje-generasjon" er store:
De viktigste egenskapene med M300 er lengre batteritid, høyere driftssikkerhet og mindre støy.
Den har også forbedrede sikkerhetsfunksjoner med både optiske og infrarøde sensorer som hindrer kollisjon, på begge sider, foran og bak samt opp- og nedover. I tillegg er dronen IP45 sikker og kamera modul Zenmuse H20T https://www.dji.com/no/zenmuse-h20-series IP44 sikker - dvs. at vi kan fly i regnvær. 

Uten kameramodul har M300 en flytid på 55 minutter, men vi flyr alltid med kameramodul - flytiden er da 45 minutter (tidligere med M200/210 var flytiden rett under 20 miutter). Den kan også fly i 15 m/s vindstyrke - tilsvarende liten til stiv kuling, utfordringen med kraftig vind vil være take-off og landing.

Med kameramodulen veier dronen ca. 7 kg. Dronen har også en "Advansed Dual Operator mode" hvor to operatører kan skifte på å ha kontroll over dronen, under bruk.

M300.JPG
 
Kameraet Zenmuse H20T har ett 12 MP vidvinkel-kamera og et 20MP Zoom-kamera med 200 X Zoom, samt et Termisk kamera (varmesøkende) med en oppløsning på 640x512 px og lasermåler (3 til 1200 meter). Zenmuse H20T.JPG

 

Her ser dere hvor mange droner vi har benyttet fram til nå og hvor mange timer vi har i luften.

Her er litt fra vår aksjon ved hendelsen i Gjerdrum

Her får man får et inntrykk av hvordan droneaksjonen ble organisert.
Det ble benyttet tre droner samtidig omtrent hele tiden, dette krevde bra samarbeide og god logistikk.


Sovende elg i skogen

For å vise hvor effektivt det er med et varmesøkende kamera og drone - fløy vi opp dronen en kveld over et skogsområde på Nesodden når det var mørkt og 3-4 minusgrader.
Ganske fort fikk vi utslag på det varmesøkende kameraet om at det lå et dyr i skogen, dette var 3-400 meter unna - så med dronen 60-70 meter i luften, sjekkes et ganske stort område bare ved å la dronen sveipe 360 grader rundt.
Se filmen og opplev hvor effektivt det kan være.