Komfyrvakt_380x253
Komfyrvakten består av en strømkutter og en sensor.

Hva er en komfyrvakt?

En komfyrvakt består av to deler: en del som overvåker platetoppen for overoppheting, og en del som ligger skjult bak komfyren eller er plassert i sikringsskapet. Dersom overvåkingsdelen oppdager brannfare på platetoppen, gir komfyrvakten et varsel. Om ingen reagerer på alarmen, slås strømmen til komfyren av.

Hvem er utsatt for komfyrbranner?

De fleste komfyrbranner skjer på dagtid og rammer ofte eldre mennesker, men flest omkommer i branner om natten. Da er det ofte unge mennesker i alkoholpåvirket tilstand som rammes. Berusede personer har svekket dømmekraft og oppmerksomhet, og kan fort sovne fra komfyren. Så godt som alle komfyrbranner skyldes tørrkoking og ikke tekniske feil ved produktet.

Trenger jeg elektriker for å montere?

Komfyrvakt med plugg og kontakt (såkalt rehab-variant) kan monteres av hvem som helst, men det anbefales å bruke en fagperson. Komfyrvakt for fast montering skal monteres av elektroinstallatør.

Jeg har stekeovnen et annet sted enn platetoppen.

Komfyrvakten overvåker varmeutviklingen på platetoppen, og må monteres over denne. Stekeovnsbranner gir vanligvis ikke like alvorlige branner som platetopp, selv om mat som glemmes i stekeovnen kan forårsake giftig gass.

Hvor får man kjøpt komfyrvakt?

Komfyrvakter får du kjøpt hos flere elektronikkbutikker og i en rekke kjøkkenbutikker. Du kan også kjøpe komfyrvakt på nettet, for eksempel i forsikringsselskapenes nettbutikker. Komfyrvakttyper med bryter i sikringsskapet kan du kjøpe via elektriker. Dersom du er i tvil om et produkt oppfyller dagens krav, kan du be om å få det dokumentert.

Hvilken type komfyrvakt skal jeg kjøpe?

Det finnes mange typer komfyrvakter på markedet og kvaliteten på eldre utgaver har variert mye. Europeisk standarden, EN 50615 (nærmere forklart lenger ned), skal sikre at komfyrvakter reagerer på brannfarlige situasjoner, samtidig som de ikke gir falske alarmer og unødige strømutkoblinger. Skal du kjøpe en ny komfyrvakt er det viktig at den oppfyller standarden, og aller helst er FG-godkjent.

Liste over FG godkjente komfyrvakter

Hva sier regelverket?

Alle boligeiere plikter å følge forskrift om elektriske lavspennings­anlegg. Denne viser til installasjonsstandarden NEK 400, og fra 2010 har det vært krav i denne til å installere fastmontert komfyrvakt i alle nye elektriske installasjoner. Ved oppussing gjelder kravet om komfyrvakt dersom det trekkes en ny elektrisk kurs til kjøkkenet. De samme reglene gjelder for fritidsboliger. Fra 2014 er det krav om at komfyrvakter skal oppfylle komfyrvaktstandarden EN 50615.

Jeg har gasskomfyr, er det fortsatt krav om komfyrvakt?

Gasskomfyrer i dag har krav om flammevakt, som gjør at gassen stenger om flammen slokker. Det er ikke krav til komfyrvakt på samme måte som på elektriske komfyrer.