Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Riktig fyring

chimneyfire 2
Fyringssesongen er godt igang. Skal oppvarmingen i vintermånedene være optimal og ikke minst sikker, gjelder det å fyre riktig.

 

Riktig fyring

Fyringssesongen er godt igang. Skal oppvarmingen i vintermånedene være optimal og ikke minst sikker, gjelder det å fyre riktig.

Gode fyringsvaner er hyppig ilegg med små mengder brensel og frisk varme i ovnen. Det er dessuten viktig at det benyttes tørr ved. Tørr ved betyr også høyt varmeutbytte av det brenselet som du bruker. Tørr ved gir to til tre ganger så mye varme som rå ved. Tørr ved gir samtidig lite sot i ildsted og skorstein, og er mest miljøvennlig. Ikke bruk bensin, parafin eller andre brannfarlige væsker til opptenning. Tenn opp med opptenningsbriketter som fås kjøpt.

 

Veden må være lagret i minst ett år etter hugst, og ha en maksimal fuktighet på 20 prosent (ny hugget ved 60% ).

Det trengs mye luft til god forbrenning. Ha alle trekkventilene åpne ved opptenning. Når det er god varme i ovnen kan du regulere trekken ned til det brenner med rolige flammer. La veden brenne helt ut til det er en stor haug med glør, før du legger i ny ved. Husk å skru opp trekkventilen igjen slik at veden tar skikkelig fyr.

 

Det blir lite varme og mye forurensing når ovnen fylles med store mengder ved og det fyres med trekkventilene mest mulig gjenskrudd. Slik rundfyring danner beksot i skorsteinen. Beksoten kan ta fyr og gi sotbrann (pipebrann).

 

Sotbrann (pipebrann)

 

Oppdager du sotbrann, steng alle ovnsventiler og luker som fører til skorsteinen. Vær spesielt oppmerksom på peisspjeld - spjeldet må selvsagt ikke stenges hvis det fyres i peisen.

Hold godt øye med loft og kjeller. Vær oppmerksom på eventuell røykutvikling ved etasjeskillene og andre steder der treverk og annet brennbart materiale kommer inn til skorsteinen.

Ventilasjon

 

 

 

Fyring krever luft. Pass derfor på at luftventiler i vegger og vinduer er åpne. Hvis det kommer røyk inn i rommet mens du fyrer, forsøk å åpne et vindu. Hjelper det ikke å åpne ett vindu kan det være et tegn på at det er for få ventiler i boligen.  Om det er bruk av mekanisk avtrekk (bad, kjøkken-hette eller lignende) vil dette påvirke ildstedet og noen tilfeller snu trekken. Dette kan føre til at det kommer ett lite røykutslag fra ildstedet. Har du balansert ventilasjon skaper disse som regel svakt undertrykk.